Bureau voor subsidie- en fondsenwerving

Verduurzaming

Subsidieregelingen voor verduurzaming spelen een cruciale rol in de transitie naar een duurzame samenleving. Deze financiële steunmaatregelen, zowel van de overheid als regionale instanties, zijn ontworpen om bedrijven en particulieren te motiveren om te investeren in energie-efficiënte oplossingen en groene technologieën. Van zonnepanelen en warmtepompen tot isolatie en duurzame bouwmaterialen, subsidieregelingen verlagen de drempel voor duurzame investeringen en stimuleren innovatie. Door het vergoeden van een deel van de kosten, dragen deze subsidies bij aan een snellere terugverdientijd en maken ze verduurzaming toegankelijker voor een breder publiek. Hierdoor wordt niet alleen het milieu geholpen, maar ook de lokale economie versterkt.


Er zijn vele regelingen, wij lichten er twee uit:

DUMAVA

De Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed ondersteunt instellingen in de publieke sector bij het verduurzamen van hun vastgoed. Deze regeling richt zich op scholen, zorginstellingen, sportaccommodaties en culturele instellingen die willen investeren in energie-efficiënte maatregelen en duurzame technologieën. Subsidies kunnen worden aangevraagd voor projecten zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende oplossingen. Het doel is om het energieverbruik te verlagen, de CO2-uitstoot te verminderen en de leefomgeving te verbeteren. Door deze financiële ondersteuning wordt het voor maatschappelijke organisaties aantrekkelijker om duurzame investeringen te doen, wat bijdraagt aan een duurzamer Nederland. Aanvragen kunnen nog worden ingediend tot 31 oktober 2024. Subsidie is afhankelijk van de maatregelen en wordt verstrekt vanaf € 5.000 en kan oplopen tot € 2,5 miljoen. Het subsidiepercentage is 20%.

ISDE

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) ondersteunt zakelijke gebruikers bij investeringen in duurzame energie en energiebesparende maatregelen. Ondernemingen, non-profitorganisaties en overheden kunnen subsidie aanvragen voor installaties zoals warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De subsidie is bedoeld om de overstap naar duurzamere technologieën financieel aantrekkelijker te maken en zo CO2-uitstoot te verminderen. Voor zakelijke gebruikers geldt een minimum aantal zonnepanelen (15 stuks) of een minimale capaciteit van de warmtepomp of zonneboiler. De hoogte van de subsidie varieert per type installatie en is afhankelijk van de capaciteit en het vermogen van de installatie.

Beide regelingen kennen verder hun eigen voorwaarden en aanvraagproces. 

people