Bureau voor subsidie- en fondsenwerving

Kunst & Cultuurfondsen

Diverse fondsen ondersteunen projecten uit de kunst & cultuur. De fondsen hebben verschillende manieren om instellingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld met projectsubsidies, musea en subsidies voor kunstenaarsinitiatieven. Enkele voorbeelden zijn:

Het Lang Leve Kunst Fonds

 et Lang Leve Kunst Fonds is in januari 2021 gelanceerd als initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK, met het Prins Bernhard Cultuurfonds als belangrijkste partner. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Het fonds geeft financiële bijdragen aan projecten die dat mogelijk maken. 

Cultuur Fonds

Het Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven beloond. Het Cultuurfonds ondersteunt bijzondere projecten. 

Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP)

In 2024 lopen alle huidige projectregelingen af en zullen ze sluiten. Ondertussen worden nieuwe regelingen ontwikkeld die vanaf 2025 zullen openen. De kern is de maatschappelijke impact van cultuurparticipatie: cultuur voor een veerkrachtige samenleving. We focussen ons daarbij op drie deelsectoren: 

  • Amateurkunst: gericht op kunstbeoefening en talentontwikkeling voor niet-professionals, kunstvakstudenten en informele circuits.
  • Co-creatie: gericht op gelijkwaardige deelname aan cultuur onder begeleiding van een professionele kunstenaar of instituut óf als onderdeel van een gemeenschap.
  • Cultuureducatie: gericht op het aanbieden en vernieuwen van cultuureducatie in en rondom het onderwijs.

Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds en aanjager van de beeldende kunst- en erfgoedsector in Nederland. Jaarlijks zijn er diverse programma's en regelingen. Met een budget van ongeveer 30 miljoen per jaar wil het Mondriaan Fonds een representatieve kunst- en erfgoedsector stimuleren. We behouden wat van waarde is en bieden ruimte aan nieuwe verhalen en andere achtergronden. 

Subsidie voor professionaliseren Drents mkb | PGHM