Bureau voor subsidie- en fondsenwerving

Valorisatie 2023 Middelgroot

De subsidie wordt verstrekt voor projecten die gericht zijn op de economische en maatschappelijke impact in Noord-Nederland en staat vernieuwing en verbinding centraal. Met de beschikbare subsidie worden innovatieve ideeën en oplossingen ontwikkeld die bijdragen aan een slimmer, groener, socialer en inclusiever Noord-Nederland én Europa. Dit omvat projecten die duurzame energiebronnen benutten, sociale ondernemingen ondersteunen en de regionale economie versterken. Experimenten worden aangemoedigd, waarbij de focus ligt op het creëren van een toekomstbestendige regio waarin iedereen mee kan doen.  Samen bouwen aan een veerkrachtig Noord-Nederland dat kan inspelen op de maatschappelijke en economische vraagstukken van de toekomst.

Openstelling

Subsidie kan worden aangevraagd tot 31 januari 2025.

Thema's

De volgende 4 transities staan centraal:

  • Van een lineaire naar een circulaire economie;
  • Van fossiele naar duurzame energie;
  • Van zorg naar (positieve) gezondheid;
  • Van analoog naar digitaal.

Voorwqaarden

  • Samenwerken is niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd (en in sommige gevallen beloond met een hoger subsidiepercentage.
  • Het standaard subsidiepercentage is 25% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen. Werk je samen met een andere onafhankelijke onderneming of een kennisinstelling? Dan wordt dit percentage met 10% verhoogd. Werk je met zowel een andere onderneming als een kennisinstelling samen? Dan verhogen we dit percentage met nog eens 10%. Het maximale subsidiepercentage is 45
  • Om als samenwerkingsverband met ondernemingen in aanmerking te komen voor verhoging van het subsidiepercentage, mag geen van de ondernemingen meer dan 70% van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie, voor haar rekening nemen. Ook moet ten minste één van de samenwerkende ondernemingen behoren mkb'er zijn.
  • Projectpartners zijn onafhankelijk van elkaar samenwerkende partijen die een aantoonbaar belang hebben bij het project. Zij mogen geen partnerondernemingen van elkaar zijn of met elkaar verbonden zijn
  • Werk je samen met een kennisinstelling? De verhoging van subsidiepercentage geldt alleen wanneer de kennisinstelling ten minste 10% van de kosten, die in aanmerking komen voor de subsidie, draagt. Ook moet deze kennisinstelling het recht hebben eigen onderzoeksresultaten te publiceren.

Hoogte subsidie

De subsidieaanvraag van het project ligt tussen de € 350.000 en € 800.000. Dit zijn middelgrote projecten. Het maximale subsidiebedrag per projectpartner is € 500.000. Het beschikbare resterende EFRO-budget is € € 9,425 miljoen.

Planning

Het aanvraagproces bestaat uit 2 stappen:

  1. Een voortraject met een projectvoorstel tot uiterlijk 31 december 2024
  2. reflectieverslag 
  3. Een subsidieaanvraag met een uitgewerkt projectplan, indienen voor 31 januari 2025

Let op! Het indienen van een projectvoorstel is een verplichte stap in het aanvraagproces.

export